ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αθλητικός Ομιλος Καλαθοσφαίρισης “ΧΑΛΑΝΔΡΙ”  ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1988 με τη συγχώνευση των Τμημάτων Καλαθοσφαίρισης των Αθλητικών Σωματείων “ΠΑΟ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΣΤΗΡ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και Α.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.

Είναι αναγνωρισμένος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) και ανήκει στην Ενωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αθηνών (ΕΣΚΑ).

Στα τμήματα του συλλόγου, μπορούν να εγγραφούν παιδιά από 6 ετών.

Ο πρώτος και βασικός στόχος του σωματείου είναι  η προσέλκυση νέων στο ευγενές άθλημα του μπάσκετ, όχι τόσο για τη δημιουργία αθλητών, όσο για  την  εκγύμναση του σώματος, την θετική εκτόνωση των αποθεμάτων ενέργειας που διαθέτουν, την   δόμηση ισχυρού χαρακτήρα, την ανάπτυξη του ομαδικού  πνεύματος, της καλώς εννοούμενης ανταγωνιστικότητας και του «Ευ αγωνίζεσθαι». Παράλληλη επιδίωξη, η καλλιέργεια της φιλοσοφίας ότι η επίτευξη των επιθυμητών στόχων, σε όλα τα πεδία,  απαιτεί όραμα, θέληση, προσπάθεια, μαχητικότητα και επιμονή. Τέλος,  να μάθουν τα κατά της κάθε μορφής βίας, των ναρκωτικών  και των ουσιών που προκαλούν εξάρτηση και κινδύνους για την υγεία τους και τη ζωή τους.

Δεύτερος, εξίσου σημαντικός, στόχος είναι η πρόοδος και η αναβάθμιση του τοπικού μπάσκετ, με την ανάδειξη και αξιοποίηση ταλέντων από τα παιδιά της πόλης  μας.

 Ο Α.Ο.Κ. “Χαλάνδρι ” στεγάζεται στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ “Ν. Πέρκιζας” – Γήπεδο Χαλανδρίου, Λεωφ.Πεντέλης 150 (& 25ης Μαρτίου).

Στην αθλητική περίοδο 2011 – 2012  πραγματοποιήθηκε μία εκ βάρθρων ανανέωση της ομάδας, με επάνδρωσή της από ταλαντούχους παίκτες της Ομάδας Εφήβων, και την  ενίσχυσή της με ορισμένους καλούς έμπειρους παίκτες. Ετσι χτίστηκε μία νέα ομάδα η οποία, κάτω από την τεχνική ηγεσία του Δημήτρη Γιαννάκη, λειτούργησε σαν μία παρέα καλών φίλων που αγαπούν το μπάσκετ, χωρίς εγωισμούς, αντιζηλίες και προσωπικούς ανταγωνισμούς, με στόχο την επάνοδο  στις μεγαλύτερες Κατηγορίες.

Στο πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας ΕΣΚΑ 2012 – 2013, με την ίδια Διοίκηση και  τεχνική ηγεσία, η ομάδα τερμάτισε δεύτερη στον 1ο Ομιλο και ανέβηκε στη Β’ Κατηγορία ΕΣΚΑ.

Στο Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας ΕΣΚΑ  2013 – 2014 η Ομάδα τερμάτισε πρώτη στον  Ομιλό της και ανέβηκε  στην Α’ Κατηγορία. Νίκησε την Ομάδα του ΤΡΙΤΩΝΑ, (πρώτη  του 2ου Ομίλου), στον μεταξύ τους αγώνα πρωταθλητριών και ανακηρύχθηκε υπερπρωταθλήτρια της Β’ Κατηγορίας ΕΣΚΑ.

Στην  αθλητική περίοδο ΕΣΚΑ  2014 – 2015 η Ομάδα, παρότι νεοφώτιστη στην Α’ Κατηγπρία, διέγραψε μία  πολύ καλή πορεία και με 15 νίκες 11 ήττες τερμάτισε στη 5η θέση της βαθμολογίας. Επειδή δημιουργήθηκαν κάποιες κενές θέσεις στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, λόγω συγχωνεύσεων και αποχωρήσεων ομάδων,  μας έγινε από την Ομοσπονδία πρόταση τον Αύγουστο για άνοδο στην Γ’ Εθνική. Η πρόταση ήταν πραγματικά πολύ δελεαστική και αρχικά μας  ενθουσίασε για το γεγονός ότι, η συνεχιζόμενη άνοδος της ομάδας σε τρείς Κατηγορίες  σε τρία χρόνια ξεπερνούσε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Ομως, αυτή η συγκεκριμένη άνοδος απαιτούσε πρώτον,  την ενίσχυση   της ομάδας με τουλάχιστον δύο έμπειρους παίχτες, ώστε να μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς στην Κατηγορία και δεύτερο  και κυριώτερο, την εξεύρεση χρημάτων, τόσο για  την απόκτηση των παικτών αυτών,  όσο και για τις μετακινήσεις της Ομάδας στην επαρχία. Με την υπάρχουσα  οικονομική κρίση η εξεύρεσή τους μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για να απαντήσουμε, δεν ήταν εφικτή. Ετσι λοιπόν, μετά από ώριμη σκέψη, πάρθηκε η συνετή απόφαση να παραμείνει η Ομάδα στην Α΄Κατηγορία ΕΣΚΑ, όπου μπορούσε με το υπάρχον ρόστερ και τον οικονομικό προϋπολογισμό να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία. Δεν θα είχε κανένα νόημα μία άνοδος χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις παραμονής, η οποία θα κατέληγε άδοξα και οδυνηρά για διοίκηση, προπονητή και παίκτες, στα μισά του πρωταθλήματος, όπως συνέβη σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός από την Ανδρική Ομάδα ο Σύλλογος έχει Ομάδα ΠΑΙΔΩΝ και Ομάδα ΕΦΗΒΩΝ, που συμμετέχουν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑ.

Οι τρείς αυτές επανδρώνονται από σαράντα (40) αθλητές εγγεγραμμένους στα μητρώα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.